Från idéer till framgångsrika företag

Special Foot Products

Olja och creme för starka och friska naglar

Carola Richardsson är en medicinsk fotterapeut som är specialiserad på nagelsvamp, något som blir allt vanligare i Sverige.

 – Det beror på flera saker, bland annat vår livsstil som att vi går mer på gym och vistas i offentliga miljöer, berättar Carola.

Carola driver tillsammans med Dick Lott bolaget Special Foot Products där flera egna produkter har sett dagens ljus. När tankarna på att ta fram en nagelcreme och nagelolja tog form kontaktade Carola Almi.

– Det är extremt kostsamt att ta fram den här typen av produkter så det var ovärderligt att få ekonomiskt stöd.

Till andra individer med goda idéer har Carola ett gott råd att ge:

- Kontakta Almi som jag gjorde. Jag är mycket nöjd med hjälpen från Almis rådgivare inte bara den ekonomiska hjälpen utan även stöttningen med goda råd och idéer var minst lika värdefulla. Jag fick hjälp med halva utvecklingskostnaden.

fotspecialisten.jpg
Minimera smitta med

Engångsmätband

För att minimera spridning av smitta mellan patienter har företaget WEGAA AB tagit fram speciella engångsmätband. Mätbanden är till för mätning av gravida kvinnors magar och små barns huvudomfång. Mätbanden som är gjorda av papper slängs i papperskorgen efter användning och det blir på så sätt mer hygieniskt samt minskar risken för spridning av bakterier.

Det var två erfarna barnmorskor som år 2007 fick idén till produkten under en kafferast då de själva saknade säkrare hjälpmedel i sitt dagliga arbete. Efter flera års hemligt arbetande på fritiden så lanserades de hygieniska mätbanden i september 2012. 

– Våra mätband är CE-märkta och godkända enligt Läkemedelsverkets regler. De tillverkas i en ren miljö av ett miljöcertifierat svenskt företag. Vanliga hushållsmätband har PVC-överdrag vilket man inte ska använda inom vården, berättar Eva Gamberg Axelsson som äger och driver WEGAA AB.

Här kan du läsa mer om Wegaa

WEGAA AB engångsmätband
Hållbar hantering av läkemedelsavfall

Recaremed AB

Genom tjänsten Recarebox underlättar Recaremed AB hanteringen av läkemedelsavfall i såväl hemmet som på arbetsplatsen. Recaremed AB arbetar kontinuerligt med riskanalyser för att kunna förbättra säkerheten i hanteringen av läkemedelsavfall ytterligare. Idag erbjuder de produkter och tjänster som förebygger stölder av stöldbegärliga läkemedel på en arbetsplats och är lättillgängliga med leverans och hämtning hos kund. Recaremed AB bidrar dessutom till lägre miljöpåverkan genom samtransport och minskad avfallsvolym med upp till 40%.

Recaremed AB grundades år 2013 av Dag Malgeryd som idag också äger företaget. Dag har tidigare arbetat med miljö- och hållbarhetsfrågor på Apoteket AB i över 10 år. Han grundade Recaremed AB med stöd från Almi och ett tidigare projekt inom vård och omsorg, P.U.M.A Innovation.  

  -  I början står man där med affärsplan och budget och allt känns bra, men sen när det förhoppningsvis slår till då gäller det att vara redo. Och då underlättar det om man har en struktur, ordning och reda och rutiner, säger Dag Malgeryd.

Recaremed AB boxar och flaskor
Appen för dig som vill förändra din livsstil

AlkoSmart

AlkoSmart är den nya appen för dig som vill hålla koll på din hälsa och alkoholkonsumtion. Smart är en akronym som står för Sömn, Mat, Affekter, Relationer och Träning. Appen skapades av Torbjörn Bergland, en socionom från Jönköping som ville hitta ett sätt att förmedla den kunskap han samlat på sig under sina 30 år i branschen.

  - Jag vill skapa ett verktyg som ger inspiration till livsstilsförändringar och syftet med smart appen är att erbjuda ett verktyg till att ta tag i obalans och dåligt mående och överkonsumtion av alkohol.

Idén till appen föddes hemma vid köksbordet och det är Torbjörn själv som har funderat ut innehållet i den. För att bygga upp själva appen tog han hjälp utav två entreprenörer från högskolan samt en illustratör.

  - Ge inte upp, tro på din idé och ta hjälp med det du inte kan själv, säger Torbjörn Bergland.

Här kan du läsa mer om Alkosmart

AlkoSmart-alkotest-1 (1).jpg
"För kraften inom dig"

Winst Iron

Winst Iron är ett koncentrerat järntillskott med smak av apelsin. Tabletten placeras under tungan och smälter inom loppet av några minuter i munhåla/svalg och slipper då till största del gå via magen. Detta leder till ökad biotillgänglighet och snabbare absorption från munhåla, strupe och svalg. Järn tillsammans med C-vitamin och folsyra bidrar till att kroppen upptar järn effektivare.

Winst Zink är tabletter som även likt Winst Iron är framställda med fysiologiska förutsättningar för att ta under tungan. Zink är en av de vanligaste mineralbristerna hos svenskar och infektion och stress minskar nivåer av zink. Zink finns i celler i hela kroppen och behövs för att immunförsvaret ska fungera. Zink är även viktigt för att bibehålla frisk hud, hår och naglar.

Winst Magnesium innehåller en lättabsorberad form av magnesium, magnesium malat och är en munsönderfallande tablett med blåbärssmak. Magnesium är viktig för en normal neurologisk och muskulär funktion. Magnesium malat är en organisk form av magnesium, ett magnesiumsalt av äppelsyra. Det är bra för människor som lider av kronisk trötthet och utmaning, eftersom äppelsyra finns naturligt i de flesta av kroppens celler.

 Innovative Health & Consulting startades i februari 2015 av Sofia Friberg, molekylärbiolog. I oktober 2015 gjordes den enskilda firman om till ett aktiebolag, Innovative Health Sweden AB, med stöd från Almi samt P.U.M.A. Innovation som var en föregångare till VISAM Arena. Hans Franzén  är 25-procentig delägare i företaget. 

Här kan du läsa mer om Winst Iron

Winst Iron järntillskott
"Att känna sig bekväm i en obekväm situation"

Smart Cover

Kvinnor och män i alla åldrar behöver ibland genomgå olika intima undersökningar. Genom det mångkulturella samhället har behovet av integritet ökat. Man vill inte känna sig utsatt, otrygg eller naken. Dessutom visar svenska studier att nästan 20% av patienterna inom gynekologi någon gång har upplevt sig kränkta i vården.

Smart Cover är den smarta byxan som är försedd med perforeringar som enkelt rivs till önskad öppning för tänkt undersökning. Den finns i flera storlekar, är följsam och miljövänlig. Den kan användas på bland annat vårdcentraler, kvinnohälsa, företagshälsa, ungdomsmottagningar, sjukhus och privata vårdinrättningar.

Smart Cover är utvecklad av Britt-Marie Fredriksson och Kristina Samuelsson som båda arbetar som undersköterskor på Vråens Vårdcentral Bra Liv i Värnamo.

Produkten säljs av företaget Wing Plast AB i Smålandsstenar som är ett ledande företag av engångsinstrument inom Gynekologi och Kirurgi. Produkterna säljs över stora delar av världen och bidrar till en bättre vårdsituation för både vårdgivare och vårdtagare. Smart Cover skapades med stöd från Almi och P.U.M.A Innovation som var en föregångare till VISAM Arena.

Här hittar du mer information om Smart Cover

SmartCover byxa
Ett mer exakt mått som mäter det farliga fettet

BK-mätaren

Mätredskapet skapades 2008 av två undersköterskor i Jönköpings län, Kristina Borg och Britt-Marie Fredriksson. De båda hade hört att många använde sig av en linjal och ett vattenpass för att mäta bukhöjden på patienter i vården. Trots att de arbetade på två vårdcentraler med bara tre mils avstånd kände de inte varandra sedan tidigare utan blev med Almis hjälp ihopparade då de hade samma typ av idé. Tillsammans skapade de BK-mätaren, ett redskap som mäter bukhöjden. Eftersom patienten ligger ner när bukhöjden mäts ges ett mer exakt mått då man bara mäter det farliga fettet.

Idag säljs produkten av företaget AJ Medical. Britt-Marie och Kristina har förbättrat och förenklat produkten med en ny design och de har numera även startat ett aktiebolag.

 - Det har varit jättebra att vara två. Ibland tröttnar man och tappar intresset men då orkar den andra vilket gör att man orkar lite till, säger Britt-Marie.

 

Här kan du beställa BK-mätaren

 

 

 

 

 

 

 

bk_matpinne.jpg

Var med och bidra med din idé!

Du äger rätten till din egen idé och den kommer alltid behandlas under sekretess. Det vill säga att din idé ligger skyddad i vår idéportal.